Communicate your buildings performances S'abonnner à la newsletter
 
 

Participants


Gyula Város Önkormányzata
Hongrie - 33 000 habitantsPrésentation de l'organisation :

A Magyarország délkeleti régiójában, Békés megye keleti határánál fekvő Gyula városa fontos határátkelőhely Románia irányába. A város a magyar mellett német és román gyökerű lakosokkal is rendelkezik, s ezt a városrészek nevei is őrzik. Több nemzetiségű, több vallású településünk már ismert arról, hogy a lakosság nemcsak egymás kultúráját, de az idelátogatókat is szívesen fogadja.
A város legfőbb turisztikai vonzereje a Magyar Fürdőszövetség által a legmagasabb kategóriába sorolt, négy csillagos strand- és gyógyfürdő, a Várfürdő. Pihenésre és aktív időtöltésre egyaránt alkalmas hely, mely kényeztet, megmozgat és ellazít egyszerre. Gyógyvizünk jótékony hatását évente 1 millióan élvezik az ország talán legszebb gyógyfürdőjében, az Almásy-kastély 8,5 hektáros, 200 éves ősparkjában. A 19 medence között nemcsak a gyógyulni vágyók, de a sportolni, kikapcsolódni vágyók is megtalálják a számukra megfelelőt, hiszen a 72 °C-os, 2005 méter mélységből feltörő mozgásszervi megbetegedésekre javallott gyógyvízzel feltöltött medencék mellett sport-, családi- és gyermekmedencék, valamint egy wellness centrum is várja az érdeklődőket. A fedett, részben fedett, illetve szabadtéri elhelyezés télen-nyáron biztosítja a megfelelő körülményeket. Az utóbbi években folyamatosan fejlődő fürdő legújabb luxusszolgáltatása a Castello Szaunapark, ahol változatos szaunahelységek, gőzkabin, merülőmedence, jégzuhany, kültéri kandalló, fény- és hangtechnikai eszközök hatnak minden érzékszervre. Érdemes kipróbálni minden szolgáltatást!
A város maga egyébként immár közel 800 éves múltra tekint vissza, és ez a történelmi hangulat sok helyen visszaköszön az utcákon, tereken, szokásokban, rendezvényeken. A sok polgári ház, s a néhol fennmaradt paraszti épületek régi időkről mesélnek, s mutatják a város korábban is pezsgő életét. Az egyik legrégibb és legszimbolikusabb építmény Gyulán a 600 éves vár, mely Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára. Az épület sokáig apró múzeumnak adott otthont, s romos falai közt csupán néhány nyomát tekinthettük meg a robosztus épület megélte időnek, de így nem is került más irányú hasznosításra és átalakításra, mint megannyi más műemlékünk. Ezúton megőrződött tehát, hogy 2005-ben befejeződött felújítása után új életet kezdjen. Immár 24 kiállító terem várja az érdeklődőket, a kor mindennapjait idéző kiállításaival, korhűen berendezett helyiségekkel, és – a jelmezes tárlatvezetéseknek köszönhetően – időről időre még a vár fénykorát megidéző szereplőkkel is szórakoztat.
A vár persze nemcsak kiállítóhelyként szolgál: a múzeumi rendezvényeken felül falai között nyaranta közel fél évszázada a Gyulai Várszínház, a legrangosabb magyar nyári színházak egyike nyújt feledhetetlen élményt minden korosztálynak, a drámától a jazz és blues zenén át a bábelőadásokig. Az utóbbi időben rendezvényeknek ad otthont a várral szemközt található Almásy-Wencheim kastély is, mely – bár máskor nem látogatható –, mégis remek színtér ilyenkor a kikapcsolódáshoz.
Gyulavári településrészén, a belvárostól mindössze 6-7 kilométerre található, a 18. században épült Gyulavári Wenckheim-Almásy Kastély. Az itt kialakított látogatóközpont célja elsősorban az, hogy bemutassa a Dél-alföld értékeit kulturális, természeti, környezeti és gazdasági területeken. A kastély 18 különböző témájú kiállításával, sokrétű és színes programkínálatával, tartalmas és emlékezetes időtöltést biztosít minden korosztály számára a kisiskolásoktól az idősebbekig, megéri hát egy rövid kirándulást tenni a gyűjteményhez.

Az időutazás persze más időkbe is elrepít, hiszen a Százéves Cukrászdában, és a közvetlenül mellette található Ladics-házban a polgári időkre tekinthetünk vissza, de hasonló élményt ad a Németvároson található Erkel Emlékház is. Erkel Ferenc, himnuszunk zeneszerzője ebben a házban született, s a kiállítóhely a 2011-es évben, születésének kétszázadik évfordulója emlékére pályázati keretből megújult, így ma már interaktív, látnivalóban és zenében gazdag, korhű, mégis minden korszerű eszközzel ellátott kiállítás várja az érdeklődőket.
A múzeumlátogatás mégsem minden. Városunk 2005-től komoly feladattal nézett szembe: a belváros szívének átalakítása elkerülhetetlenné vált, és a munkálatok valóban nagy türelmet igényeltek minden lakostól és vendégtől. Az eredmény sokak szerint igenis megérte, mert a belváros főként a gyalogosok által sokkal élhetőbbé, barátságosabbá, vendégszeretőbbé, biztonságosabbá vált. Napjainkban leginkább mediterrán hangulatúnak hat a betontól megszabadított, színes térburkolatot kapott sétálóutca, mely virágforgatagával, a sok szökőkúttal, az éttermek hívogató kiülőivel csábítja a séták szerelmeseit. A hőségmentes órákban sokan kapnak kedvet idelátogatni, időt nem figyelve fecsegni, és kényelmes székből nézelődni egy jó ital vagy étel mellett. A nyári estéken szórakoztató programok pezsdítik az amúgy is forgalmas életet, a Világóra körül zene és tánc hevíti a hangulatot majd’ minden hétvégén.
Aki inkább csendre, békére vágyik, annak is kínálunk egyet s mást.
A Fekete- és Fehér-Körös, Szanazug és Városerdő, az ártéri erdők, a várost körülvevő horgásztavak a természet szerelmeseinek biztosítanak hatalmas választékot. Lehet itt vadászni, horgászni, strandolni, úszni, hajókázni, de lovagolni, kocsikázni is. Ízelítőként ajánlhatjuk a várost átszelő Élővíz-csatornán történő csónakázást, vagy egy kellemes sétát az üdülőövezet legnagyobb zöld területén, a Csiga-kertben.
Ezek a tények csupán Gyula néhány arcát érzékeltetik, de felsorolásunkat lehetne még bőven folytatni. Biztatjuk hát Önt is, hogy látogasson el ebbe a szeretetre méltó, állandóan frissülő kisvárosba, ismerje meg minden nap egy új oldalát városunknak!

Initiatives de l'organisation pour la performance énergétique de ses bâtiments :

Közintézményeink jelentős részét energiatakarékos kondenzációs gázkazánokkal szereltük fel. Néhány évvel ezelőtt elkészült a város intézményeinek villamos korszerűsítése.

Contact :M. Veres József
Département :műszaki

Adresse :

Kossuth tér 10.
HU-5700 Gyula
http://www.gyulavaros.hu

<< Retour


 
ENGLISH | DEUTSCH | FRANÇAIS
Vous êtes ici : > Français > Tout savoir sur Display > REJOINDRE DISPLAY
Votre campagne de communication
PREPARER ECHANGER METTRE EN ŒUVRE PROMOUVOIR EVALUER
Tout savoir sur Display
A PROPOS
La Campagne
La DPEB
Les partenaires
Adaptation de Display
Le logiciel
Blog
REJOINDRE DISPLAY
Comment adhérer
Droits d’adhésion
PARTICIPANTS
Participants
Clubs d’utilisateurs
MEDIA
Newsletter
Photos et vidéos
Les médias locaux
Téléchargements
EXEMPLES A SUIVRE
Exemples à suivre
Qu’est-ce que le concours ?
Exemples à suivre
TCA Award 2011
Les gagnants
Posters évolution
Vidéos
www.energy-cities.eu
Coordination de la Campagne : Energy Cities - 2, chemin de Palente - 25000 Besançon
Contacts :
Peter Schilken - Tél. : +49 7661 98 26 14 - Raphaël Chatelet - Tél. : +33 3 81 65 37 91

Aide RSS | Contact | Partenaires | Crédits | Mentions légales
Avec le soutien de